A Füles Egyesület honlapja

Javítani szeretnénk a gazdátlan kutyák helyzetén Gyergyószentmiklóson, mert ez nem élet így. Sem nekik, sem nekünk. Bővebben itt...



2008-06-17

Füles a gyergyói kóborlókért

Utazzanak velem az idôben, kérem! Teszem fel, hogy 2010-et írunk. A város szélén szépen kiépített kutyamenhely ad otthont a környék egykor kóborló kutyáinak. A ketreceken táblák adják tudtára az odalátogatók számára, hogy éppen mely gyergyói cégnek köszönhetôen csahol farkcsóválva a ketrec lakója. Közben biológia órát tart a tanár az osztálynak, aki végigvezeti a gyermekeket a menhelyen. A telep másik sarkában nevelôóra zajlik, ahol feleleveníti az osztályfônök a gyermekekben mindazt, amit tudtak születésüktôl fogva: hogy a kutya az ember legjobb barátja. Mert ezt tudják a kicsik, másképp nem közelítenék meg az utcán a négylábúakat. Csakhogy másképp nevelték, vagy a környezeti hatások elfeledtették velük.
Na, de 2010-ben vagyunk, hiszen odainvitáltam önöket. A gyermekek örökbe fogadnak kutyákat, nevet adnak nekik, bármikor játszhatnak velük, fürdethetik, babusgathatják, sétáltatgathatják, csak annyi különbséggel, hogy a kutya a menhelyen fog lakni, abban az esetben, ha így kérik a kis gazdik.
Emlékeznek még a tamagocsikra? A virtuális állatkák gondozása ôrületet keltett, divatot kreált. Mitôl ne tehetné ugyanezt egy csinos kutyamenhelyen lakó kiskutyus.
Hogy kinek volna mindez jó? Hát elsôsorban a kutyagyûlölôknek, habár nem is léteznek szerintem ilyen emberek. Mindenképp jó volna azoknak, akik nem tartoznak az állatbarátok közé, hiszen nem kellene rettegjenek a kóborlóktól, nem botlanának bele a lépcsôházból kilépve négylábúakba, az utcán nem kellene néhány lépés után visszanézniük, hogy nem követi-e a csaholó, nem kellene a zacskókkal hadonászniuk a tôlük tíz méterre élelem után kutató kutyák irányába. És nem kellene utálattal nézniük és piszkálniuk azt a szomszédot, aki gondosan körülnéz, mielôtt kilopódzik a lépcsôházból, hogy ne lássa senki, amikor a bokor felé tart a darált hússal megrakott zacskóval, aminek tartalmát a szintén elrejtett margarinos dobozokba teszi – kedvenceinek. Mert szereti az állatokat, nem nézheti, hogy éheznek, szenvednek.
Ôk azok, akik hasonlítanak Gergely Évához, aki elindította az egyesület létrehozását. Ez nem egy hirtelen ötlet. Az sem, hogy Füles lesz a neve az egyesületnek, ha a névfoglalási kérésre pozitív választ kapnak. Füles egy mogyorószínû, szinte guruló, értelmes kutyus. Nem volt ilyen hajdanán. 2006 augusztusáig etették a Virág negyedi kutyaszeretôk, aztán egy reggelre valaki megmérgezte. Meg sem ismerte a “gazdáit”, nem evett, nagyon beteg volt. Éva megsajnálta, s felfogadta, hogy ha túléli az éjszakát, felépül, akkor hazaviszi, meggyógyitja. Segitségére voltak kutyaszerető szomszédai is. Aztán néhány napra elutazott, de a lépcsôházban a Füles pártiak gondozták, míg néhány nap után, a hazatérô új gazdi ölébe ugrott. Ez Füles története.
Éva állítja, hogy akinek nincs kutyája, nem tudja, hogy milyen, amikor szemébe nézhet kedvencének. Nem ismeri azt a hálát, amit sugároz a kutyaszempár. Az egyedül élô kutyagazdák ismerik legjobban ezt az érzést, akiket lelkileg, idegileg megnyugtat közelben lévô kedvencük. Nem arról van szó, hogy fontosabbak az embereknél – vallja Éva, de ha már megszülettek, s nem tehetnek arról, hogy nem fajta tiszták, és vannak gyergyóiak, akik egyet akarnak, akkor össze kell fogni ezeket az állatszeretô embereket.
Az MPP programjában szerepel a kóborkutya-gond megoldása. Dr. ifj. Gáll József, aki MPP színeiben indult a tanácsosi tisztségért, már korábban felajánlotta saját területét a kutyamenhely számára. Elmondta, hogy örül az ötletnek, számíthatnak a segítségére, a terület-felajánlás még érvényes. Az MPP programjában szerepel a kóbor kutyák felszámolása. Egyeztetni fognak az egyesület megálmodóival, mert közösen a jövôben többet elérhetnek.
Ez egy kezdet, itt, most, 2008-ban. Változik valami. A gyergyóiak is változnak. Rácáfoltak arra, hogy érdektelenség uralkodik a városban. Íme, ha van egy közös cél, akkor felajánlják segítségüket, “pacsit adnak” egymásnak.
Továbbra is lehet érdeklôdni az alakuló egyesület kapcsán, vagy lehet segítséget felajánlani a gheva@rdsbv.ro e-mail címen, esetleg a 0723/255.105-ös telefonszámon. A http://fulesegyesulet.blogspot.com-ra/-ról is lehet információkat szerezni.
Kedves-Tamás Gyopár
Gyergyói Kisújság, xv.évf.24.sz.

1 megjegyzés:

. írta...

Gratulálok az egyesülethez és a bloghoz is! Néhány kolozsvári parklakó kutyáról itt olvashat, akinek kedve van.Nem is kell mondanom, ha megtetszik valamelyikük, örökbe is lehet fogadni őket...
http://szomorukutyak.blogspot.com/