A Füles Egyesület honlapja

Javítani szeretnénk a gazdátlan kutyák helyzetén Gyergyószentmiklóson, mert ez nem élet így. Sem nekik, sem nekünk. Bővebben itt...



2009-04-26

A megyei egészségügyi igazgatóság- és állatvédelemhez fordulunk feljelentéssel

Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Fules
535500 Gheorgheni Cart. Florilor Bl. 33/A/3 Jud. Harghita
Nr. inreg. /...............07.04.2009

CĂTRE

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Miercurea Ciuc

În atenţia Domnului Director Dr. Marosfői Levente



Ca urmare a notificării primite din partea Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita pentru rezolvarea în termen de 30 zile a situaţiei câinilor comunitari din oraşul Gheorgheni, la ordinul Primăriei din Gheorgheni, SPGA Braşov a strîns pe data de 1 aprilie 2009, 91 de câini. Conform declaraţiilor primarului, aceşti câini vor fi eutanasiaţi "conform legii" în termen de 14 zile.
Conform declaraţiilor date televiziunii locale Gyergyó TV, reprezentantul SPGA, Flavius Bărbulescu susţine că efectuează adunarea câinilor, în mod legal, conform Ordonanţei 155 şi Legii 227.

În videoul făcut de către televiziunea locală şi pe fotografiile făcute la cererea noastră se văd clar maşinile cu care SPGA a transportat cei 91 de câini şi anume 4 (patru) Dacii papuc, care nu credem că corespund normelor sanitar-veterinare în vigoare conform Ordinului 62 din 7 martie 2007.


Fotografiile noastre:



Domnul Bărbulescu uită să menţioneze, că atât reglementarile legate de eutanasierea câinilor fără stăpîn din Ordonanţa 155/2001 cât şi din Legea nr. 227/2002 au fost deja suprascrise de către:

Ordinul 29 din 28.03.2008 care spune că eutanasierea este permisa doar in cazul
"carnivorelor care au fost muşcate sau zgâriate de animalele bolnave, dacă sunt nevaccinate antirabic sau dacă au mai puţin de 21 de zile, în cazul primei vaccinari" şi
Legea Nr. 9 din 15.01.2008 pentru modificarea şi completarea legii Nr. 205/2004 privind protecţia animalelor care spune că:
"Art. 7.1. din Legea nr. 9/2008 - Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar "
Conform Art. 6 al aceleiaşi legi, este interzisă omorârea cu intenţie a animalelor, astfel de act constituind infracţiune (cf. Art. 23). Având in vedere declaraţiile publice făcute de către reprezentanţii Primăriei Braşov în care se menţionează că activitatea de gestionare, prin eutanasie, efectuată prin Serviciul Public de Gestionare a Animalelor Braşov este legală va informăm următoarele:
- Dispozitiile art. 71 din Legea nr. 9/2008, sunt aplicabile tuturor animalelor, cu sau fără stăpân, inclusiv a celor din adaposturile înfiinţate de către consiliile locale (anexam totodată extrase din raspunsurile Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - textele în totalitate se regăsesc pe adresele de web ale ANSVSA menţionate în anexa).
- Legiuitorul, în cuprinsul textului de lege amintit, nu distinge între animalele cu sau fără stăpân, ci se referă la animale în general.
- Referindu-ne la textul alineatului (2) al art. 1 din Legea nr. 205/2004, menţionăm ca, prin acesta, legiuitorul a avut în vedere faptul că administrarea/ gestionarea problemei câinilor comunitari presupune modalitatea de organizare a unei activitaţi în sensul acesta, precum şi a logisticii necesare desfăşurării activităţii respective, lucruri care, este de la sine înţeles că, exced cadrului Legii de protecţie a animalelor, necesitând o reglementare separată printr-o lege specială. Însă, cadrul juridic general privind drepturile animalelor şi protecţia acestora este stabilit prin Legea nr.205/2004 şi, se înţelege FĂRĂ ECHIVOC, că atât persoanele de drept privat, cât şi cele de drept public, au obligaţia să respecte în întregime prevederile acestui act normativ.



A da o interpretare a actului normativ în sens per a contrario - ca autorităţilor locale nu le revine obligaţia de a respecta aceste dispoziţii legale, în ceea ce priveşte aplicarea art. 71, nu poate fi primită decât de un profan în domeniul juridic.
Conform actului normativ amintit, OMORÂREA animalelor cu intenţie constituie INFRACŢIUNE şi se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani sau cu amendă penală de până la 10.000 lei.



Conform art. 26 al aceleaşi legi, Poliţia Română şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă organele abilitate pentru monitorizarea legii şi de constatare a încălcării acesteia.

Ca atare vă solicităm să luaţi măsurile ce se impun în vederea respectării legilor în vigoare de către SPGA Braşov faţă de câinii comunitari strânşi în Gheorgheni şi duşi la Braşov.

Rezolutie: 967/23.10.2008

“Avand în vedere faptul ca prevederile art. 71 din Legea nr. 205/2004, cu modificarile şi completarile ulterioare, introdus prin Legea nr. 9/2008, au un caracter general, nefacand distinctia între cainii detinuti de catre persoane fizice sau juridice si cei fara stapan, precum si faptul ca modificarea si completarea Legii nr. 205/2004, in sensul celor de mai sus a fost realizata ulterior adoptarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta faptul ca intrarea in vigoare a prevederilor art. 7¹ a determinat inaplicabilitatea art. 7 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a primei teze a pct. 1 din Anexa nr. 3 la acelasi act normativ. Precizam că Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, exprima vointa legiuitorului anteriora Legii nr. 205/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, iar modificarile si completarile ulterioare aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 nu au avut ca temei prevederile Legii nr. 205/2004. In considerarea celor de mai sus, apreciem ca ultima vointa a legiuitorului este de a proteja animalele si de a permite doar eutanasierea acelor animale bolnave, urmare constatarii acestui fapt de catre medicul veterinar.
Director General, Constantin Trifu”


http://www.ansv.ro/menu.php?modul=avizari.php&cmd=list&id=1567

Rezolutie: 995/30.10.2008

“în conformitate cu art. 7 din Legea nr. 9 din 11 ianuarie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor, eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, este interzisă, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar, fără a se face distincţia între câinii deţinuţi de persoane fizice sau juridice şi cei fără stăpân.
DIRECTOR - Dr. Vladimir RIZAC”




Cu stimă:

Gergely Éva, preşedintele Asociaţiei pentru Ocrotirea Animalelor Fules

Jánosi Alíz, secretara Asociaţiei pentru Ocrotirea Animalelor Fules



Gheorgheni, 7 aprilie 2009.

1 megjegyzés:

Florin írta...

Szerintetek megengedett dolog, hogy plikkes patkanymereggel eteted a gazdatlan kutyakat es aztan vegigneyed a szenvedesuket