A Füles Egyesület honlapja

Javítani szeretnénk a gazdátlan kutyák helyzetén Gyergyószentmiklóson, mert ez nem élet így. Sem nekik, sem nekünk. Bővebben itt...



2009-06-27

Konferencia az ember legjobb barátjáért - képes beszámoló

Sikerült a végére jutnunk az első állatvédelmi konferenciánknak és ez a legfőbb sikere ennek a konferenciának: megszerveztük. Voltak hibái, hiányosságai, ezeket kielemezzük és tanulunk belőle, viszont egyértelmű sikerként könyvelhetjük el Hargita Megye Tanácsának bizalmát, anyagi és erkölcsi támogatását. Külön köszönet ezért Borboly Csaba elnöknek, Zonda Erika, vidékfejlesztési igazgatóság vezetőjének, Cibi Andreának, ugyanezen igazgatóság munkatársának, Hajdú Gábor jogásznak és megyei tanácsosnak, akik aktívan kivették részüket a konferencia szervezésében és lebonyolításában. A fenti képen a Konferencia az ember legjobb barátjáért rendezvény szervezői és előadói láthatók. S ha már itt tartunk, hadd köszönjem meg Gergely Éva, a mi kis Vicuskánk munkáját, és legfőképpen azt a pozitív hozzáállását, amit tanúsított az egész szervezés során.
Konferenciánk a meglehetősen lanyha érdeklődés ellenére elérte célját: elindult egyfajta párbeszéd az állatvédők és a hatóságok között. Sőt, elmondhatjuk: az ország többi megyéjéhez képest mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a megyei önkormányzat támogat. A konferencia egyéb hozadékairól, lezajlásáról, vitáiról sajtóközleményt, illetve cikket írok. Ezt itt most nem részletezem. Inkább képekben mutatnám be a konferenciát néhány rövid megjegyzéssel, mert úgy pörgősebb, érdekesebb.

Még a tényleges munkálatok elkezdése előtt találkoztunk Borboly Csaba megyei tanácselnökkel, aki épp Marosvásárhelyre tartott, de szakított időt arra, hogy találkozzon és elbeszélgessen velünk, illetve meghívott előadóinkkal. Annak kifejezetten örülünk, hogy elfogadta felkérésünket és tiszteletbeli, örökös tagja lett a gyergyószentmiklósi Füles Állatvédő Egyesületnek. A képen épp azt a pillanatot örökítettük meg, amikor kitölti a csatlakozási kérelmet, az ajánlásban Vicuska elnökünk többek közt ezt írta: "arra a döntésre jutottunk, hogy folyamatosan szükségünk van egy olyan emberre, aki kívülről szemlélve az egyesület munkáját, főleg válságos időszakokban ötleteivel irányt tud szabni tevékenységünknek. "

Hajdú Gábor megy
ei tanácsos képviselte Hargita Megye Tanácsát a konferenciánkon, sajnos csak az első részén tudott jelen lenni, de így is örültünk a jelenlétének. Ide most beszédének csak azt a részét írom le, amit máshol nem említhetek. Hajdú Gábornak van egy Kopernikusz nevű kutyája, akivel együtt jár munkába. Mint mesélte, talán az egyetlen jogász a megyében, akinek az irodájában mindig ott van egy hűséges barát. Sajnáljuk, hogy Kopernikusz nem jött el a konferenciára, de reméljük a jövőre majd ő is itt lesz.

A megyei tanács képviselője után a Füles Állatvédő Egyesület elnöke, Gergely Éva köszöntötte az egybegyűlteket. Vicuska nagyon szépen beszélt, igazakat mondott, érzelmekhez szólt, s mégsem ment el a hangja, pedig tartott tőle. A legszebb, legmeghatóbb rész mégis az volt, amikor az édesanyja, Éva néni megérkezett Fülessel, azzal a kutyussal, akinek az életét Vicuska mentette meg. Fülesnek azóta is hála csillog a szemében valahányszor egy emberrel szembenéz.
Aztán Pál Árpád parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket. Nem kis meglepetésünkre végigülte a konferenciát, aktívan kivette részét a vitából és megígérte az állatvédőknek, hogy ügyünket képviseli a parlament alsó házában, többek közt lobbizni fog minden állatvédelmi törvény érdekében. A konfi végén azt is bevallotta, hogy kíváncsi volt arra, hogyan zajlik egy ilyen konferencia. A szünetben hosszasan elbeszélgetett egyesületünk új tagjaival, illetve önkénteseivel, potenciális tagjaival. A fotón éppen ezt örökítettük meg. Angi Ildikó valamit nagyon magyaráz neki.

Az előadások sorát dr. Horváth Dumitrina a mi állatorvosunk folytatta, érdekes okfejtésében a kutya és az ember viszonyát taglalta többféle megközelítésben. Aztán Orendi Éva, a Pro Animalia Alapítvány elnöke a csíkszeredai állatmenhely vezetője mondta meg a tutit az állatmenhelyek körüli ügyekről. Egyébként ő volt az az állatvédő, aki tapasztalatával, tudásával kezdetektől segített, tanácsai mindig jól fogtak és ezután is számítunk rájuk. Mellesleg nála él az a 11 kutyus, akiket decemberben vittünk el, mert egy medve látogatását tette az "átmeneti telephelyünk" közelében. Illetve azok a kutyusok, amelyeket Brassóból a halál torkából menekítettünk szeretetteljes állatotthonába. Beszédét, amint a mellékelt fotó is mutatja Pál Árpád képviselő kitüntető figyelemmel hallgatta.

Ezután tagfelvétel következett: egyrészt azért, mert úgy gondoltuk, hűséges önkénteseink megérdemlik, hogy egy ünnepélyes alkalommal váljanak egyesületünk teljes jogú tagjaivá, másrészt a kedves állatbarátoknak meg akartuk mutatni, mivel érdemelhető ki a Füles tagság. Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan embereket tudhatunk tagságunk körében, mint Ambrus Margit, Angi Ildikó, dr. Horváth Dumitrina, Balázs Áron, Orosz Erzsébet, Gergely Edit és nem utolsósorban Borboly Csaba. Ezután kávészünet következett, ahol a szendvicsek mellett nagy sikere volt a házi süteményeinknek. Ekkor érkezett meg a sajtó, és "hóhér akasztás" volt, Vicuska rám ruházta a feladatot, hogy nyilatkozzak a kollégáimnak. A helyi sajtó mellett, eljött a Duna tévé és a Transindex, külön köszönet Csata Orsolya és Bakk-Dávid Tímea szerkesztőknek, illetve köszönöm a helyi kollégáknak is az érdeklődését. Balról Csata Orsi és Bíró Levente operatőr, jobbról Bakk-Dávid Timike ért tetten fotózás közben.

Ezután a kolozsvári Radu Termure, az Országos Állatvédő és Felügyelő Szövetség alelnöke beszélt törvényekről, azok betartásáról, a hatóságok és állatvédők sajátos viszonyáról, illetve a különféle intézmények viszonyulásáról a kóbor kutyák kérbéséhez. Lázár Károly a nagyváradi SOS Dogs állatmentő szervezet vezetője két előadást is tartott: első körben egyszerű matematikai levezetéssel illusztrálta, hogy egy menhely létrehozása nem megoldás a kóbor ebek szaporodására, második körben pedig arról a tanácsi határozattervezetről beszélt, amely a kutyák sterilizálásáról, illetve az ebadó bevezetéséről szól. Carmen Arsene, az Országos Állatvédő Szövetség alelnökének levelét Vicuskánk olvasta fel. Balról Radu Termure, jobbról Lázár Károly. Karcsi egyébként hozott egy doboznyi pólót és szórólapot, el is kapkodták a résztvevők mind egy szálig. Későre jutott eszünkbe, hogy a nagy kartondoboz mellé tegyünk egy kis tálat, ha netán valaki egy kis pénzt akarna dobni bele, legyen ahová tegye.

Az előadásokat vitafórum követte, amelyet Suciu Gábor jogász, városi tanácsos "vezényelt le", Isten tartsa meg a jó szokását, hogy még máskor is segíthessen nekünk. Itt említeném meg, hogy Termurenek Balázs Áron fordított és ugyancsak ő készítette a szépkivitelezésű mappákat, amikben az előadások többségének szövegét elhelyeztük, illetve az emléklapokat is, amiket adtunk az előadóinknak. A vitafórumot követően igen finom ebédet ettünk a Szent Benedek Tanulmányi Ház étekzdéjében György Róbert szakácsnak és csapatának köszönhetően. De itt köszönném meg Kastal László igazgató és Deák Zsolt kedvességét is, amellyel első perctől viszonyultak a konferencia szervezéséhez. Isten fizesse jóságukat! Itt mondanék köszönetet azoknak a támogatóinknak is, akik kisebb-nagyobb összegekkel hozzájárultak konferenciánk sikeréhez: SC EZO ROMTRUCK SRL, SC DETROIT CITY CONSTRUCT SRL, SC SEA CARGO SRL, GYERGYÓDITRÓI KÓRHÁZ MUNKAKÖZÖSSÉGE, SC UNIMOG G G SRL és DITRÓI VIRÁGBOLT.

Amiről nem beszéltem mostanig az a résztvevők és a konferencia legfájóbb pontja - legalábbis számomra. Egy kivétellel személyesen kerestem meg az összes Gyergyói-medencei polgármestert és meghívtam a konferenciára, két kivétellel mindegyik megígérte, hogy ott lesz, illetve valakit küld maga helyett. Azonban Gyergyó vidék önkormányzatainak képviselői nem jelentek meg a konferencián. Pontosabban egyedül Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere jött el, aki mindazonáltal, hogy még a szünet előtt távozott, mégiscsak arról tett tanúbizonyságot, hogy keresi a megoldást a kóborkutya gondok megszüntetésére. Ezt igazolja az a nyilatkozat is, amelyet a Gyergyó tévé szerkesztőjének adott. Köszönet érte...

mentalitásprobléma


Nincsenek megjegyzések: